
Werk aan terugkeer Bataafse stroommossel van start
In de Waal worden binnenkort speciaal ontworpen kooien geplaatst om uitplaatsing van de Bataafse stroommossel te testen.
In de Waal worden binnenkort speciaal ontworpen kooien geplaatst om uitplaatsing van de Bataafse stroommossel te testen.
In een delta hebben water en sediment vrij spel om het landschap te vormen. Er heerst een natuurlijke dynamiek die het landschap vormt en waar de getijdenatuur op is afgestemd.
Hoe kan schoon baggerslib worden hergebruikt? Met deze vraag is het samenwerkingsverband Proeftuin Sediment Rijnmond de afgelopen vier jaar aan de slag gegaan.
Ooit zwommen er reusachtige steuren tussen hun leefgebied op de Noordzee en de paaigronden in de Rijn.
- 17 juni van 13:00 tot 13:45, aanmelden niet nodig, zie link onderaan dit bericht -
Tijdens de Free Flow Conference in Groningen is deze week door WWF, ARK Rewilding en Fish Migration Foundation een Actieplan voor Rijn en Maas gepresenteerd.
Al het hoge en overvloedige water van de afgelopen tijd, onderstreept ons pleidooi voor meer ruimte voor levende rivieren
Op woensdag 1 november hebben 13 partijen een dringende oproep aan de politiek gedaan, om meer natuur en ruimte voor recreatie leidend te laten zijn bij de het beheer en inrichting van ons rivieren
Op grote schaal nieuwe riviernatuur ontwikkelen: het kán! Door dijkversterking en uiterwaardenherontwikkeling te combineren.
Hoogwaterveiligheid, bevaarbaarheid en natuur kunnen heel goed samengaan in het rivierengebied maar beleidsregels van Rijkswaterstaat belemmeren dat.
Op 8 mei traden we in gesprek over royale ruimte voor Levende Rivieren: kan dat in synergie met andere functies en wat betekent het v
Het rivierengebied kan één groot natuurgebied worden: 70.000 hectares aaneengesloten groene linten door heel Nederland, van Hellevoetsluis en Kampen tot Borgharen en Lobith.
In november 2019 bood het WNF namens een breed gezelschap de visie Ruimte voor Levende Rivieren aan aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Op 20 mei 2022 bekrachtigden tien partijen de Groene Afspraak rond klimaatinclusieve en natuurpositieve kleiwinning langs Rijn en Maas.
Voorbeeld van herstel laagdynamische natuur in het rivierengebied en vasthouden van zoetwater voor tijden van droogte
Het gebied tussen een rivier en een dijk wordt een uiterwaard genoemd. Slechts 2% van de Nederlandse uiterwaarden is rivierbos, ook wel ooibos genoemd.
Als gevolg van klimaatverandering heeft Nederland en Europa last van droogte en een grotere kans op overstromingen.
Dat zijn de woorden van otter, steur en mens.
Nederland is een delta met vastgelegde rivieren, uiterwaarden en dijken, die er net zo natuurrijk uit had kunnen zien als bijvoorbeeld de Donaudelta in Roemenië; een grote delta met vrij strom
De lancering van Plan Ruimte voor Levende Rivieren is nie
Ruimte voor de Middenafvoeren: een nieuw concept om de bodemerosie tegen te gaan door de rivier te vertragen.
Vandaag op 11 april 2019, hebben vier natuurorganisaties het rapport “De Maasterrassen, perspectieven voor de levensader van Limburg” aangeboden aan dijkgraaf Van der Broeck van het Waterschap Limb
De Limburgse Terrassenmaas is een in geologisch en landschappelijk opzicht uniek gebied in Europa, ontstaan doordat de zich in het landschap insnijdende rivier haar loop steeds heeft verlegd en zo
Door de lage waterstanden in de grote rivieren vallen op veel plekken oevers droog.
Wie nu langs onze grote rivieren struint, kan zich nauwelijks voorstellen dat het 25 jaar geleden slecht was gesteld met onze riviernatuur.
Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling, Wereld Natuur Fonds (WWF) en gemeente Nijmegen hebben vandaag acht dode eikenbomen in de nevengeul bij Nijmegen geplaatst.
De afgelopen dagen werden heel veel eendagsvliegen langs de rivieren Waal en Rijn gezien. In deze grote aantallen levert het spectaculaire beelden op en spreekt men over zomersneeuw.
De delfstofwinnende industrie langs rivieren heeft in 24 projecten samen 3400 hectare nieuwe natuurgebieden opgeleverd op kosten van het bedrijfsleven.
Rivierverruimende maatregelen zoals de voorgestelde hoogwatergeul bij Varik-Heesselt beschermen ons niet alleen tegen overstromingen, maar hebben inmiddels bewezen een impuls te geven aan de ontwik
Terwijl op dit moment wordt geschreven aan het Natura 2000 beheerplan voor de Grensmaas, leest Moeder Maas zelf voor uit eigen werk. Afgelopen hoogwaters heeft de Grensmaas zich hier gedragen
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt dat de aanwezigheid van rivierhout succesvol is. Het zijn kraamkamers in de grote rivieren en zorgen verbetering van de waterkwaliteit.
Een lager overstromingsrisico én beginnend herstel van de biodiversiteit - die twee kunnen prima samen gaan. Meerdere bedreigde en beschermde soorten zijn aan het terugkeren in het Nederlandse
In dagblad Trouw een groot artikel over de aanpak van de Maas tussen Ravenstein en Lith. Dijken worden versterkt, oude Maasmeanders uitgegraven en in het winterbed krijgt de Maas meer ruimte.
Op twee november wordt gesproken over Levende Rivieren in een rondetafelgesprek op het Deltacongres.
Wie nu in de Gelderse Poort langs de Waaloevers van Nijmegen naar Millingen aan de Rijn wandelt, kan er genieten van een meanderend natuurlint van 16 kilometer lang.
Op 2 november is de website levenderivieren.nl online gegaan.