Zomersneeuw langs de rivieren

De afgelopen dagen werden heel veel eendagsvliegen langs de rivieren Waal en Rijn gezien. In deze grote aantallen levert het spectaculaire beelden op en spreekt men over zomersneeuw. De schoraas, zoals het beestje eigenlijk heet, laat zich niet elk jaar in deze aantallen zien. Ga dat zien, want het verschijnsel duurt vaak maar een paar dagen.

In kranten wordt over zomersneeuw nogal eens gesproken over 'een invasie' of zelfs 'van een insectenplaag', maar het gaat hier om een fenomeen dat thuishoort langs onze grote rivieren: zomersneeuw. De veroorzaker is Ephoron virgo, een eendagsvlieg of haft die in 1991 terugkeerde naar Nederland. De eendagsvlieg verdween in de jaren dertig als gevolg van watervervuiling. Dankzij het schonere rivierwater kunnen we sinds 1991 dus weer eendagsvliegen zien vliegen langs de grote rivieren, zo massaal dat het soms lijkt of het sneeuwt, vandaar de bijnaam zomersneeuw. Het zijn de volwassen dieren die nu te zien zijn. De larven leefden een jaar ingegraven in de bodem van de rivier. Hun voedsel filterden ze uit het water.

Thumbnail
Zomersneeuw - Ephoron virgo - Schoraas, foto: Twan Teunisen

Dit gebeurt niet ieder jaar. Tussen 1992 en 2007 was het jaarlijks raak, maar daarna leek deze eendagsvlieg weer verdwenen. In 2012 werden in Nederland waarnemingen van enkele honderden exemplaren ingevoerd op waarneming.nl. Sinds 2015 worden er weer grote aantallen gezien. Het lijkt er op dat 2018 een topjaar is.

Deze eendagsvlieg laat zien dat riviernatuur in staat is om zich te herstellen als de basis goed is. In dit geval profiteerde deze soort van het schonere rivierwater, net als een ander icoon van de grote rivieren, de rivierrombout. De rivierrombout is een libel die helemaal terug is nadat die aan het begin van de vorige eeuw in Nederland verdween.

De eendagsvliegen vliegen vaak maar enkele avonden, dus wie ze wil zien moet de komende avonden op pad. De oevers van de Waal en Nederrijn zijn goede plekken, neem een lamp mee om ze goed te kunnen zien, want ze vliegen pas na zonsondergang. Ook worden ze aangetrokken door licht waardoor de Rijnkade in Arnhem en de Nijmeegse Waalkade goede plekken zijn om dit fenomeen te zien.