Levende Rivieren bij Buitengewoon

Wie nu langs onze grote rivieren struint, kan zich nauwelijks voorstellen dat het 25 jaar geleden slecht was gesteld met onze riviernatuur. Het water was vervuild en soorten dreigden uit te sterven. Onder aanvoering van het Wereld Natuur Fonds kwam er het reddingsplan Levende Rivieren. En nu ligt er prachtige ruige natuur langs onze rivieren en planten en dieren zijn teruggekeerd. Het tv-programma Buitengewoon van Omroep Gelderland kwam op bezoek in de Gelderse Poort om de resultaten te bekijken en om te horen wat de plannen zijn voor de komende 25 jaar.

Belangrijke vraag voor het rivierengebied is of we klaar zijn met natuurontwikkeling of dat we de komende 25 jaar ook aan de slag moeten. Presentator Harm Edens trok met Michiel van den Bergh van het Wereld Natuur Fonds van de Millingerwaard naar de Nijmeegse Spiegelwaal op zoek naar de antwoorden.

Samen met Caroline van der Mark van ARK Natuurontwikkeling wierp Harm letterlijk de netten uit om te onderzoeken of onze vissen ook profiteren van deze nieuwe natuur. Bijgestaan door professionele onderzoekers van Ravon bemonsterden ze de Oude Waal bij Nijmegen.

Presentator Twan Teunissen ging op ontdekking om te kijken welke soorten profiteren van de nieuwe rivier natuur die hier het hele jaar door begraasd wordt door gallowayrunderen en konikpaarden.